Willem Witsen;        Stille kracht stapt uit zijn schaduw

Bescheiden en onzeker maar ook vriend voor het leven multitalent en centrale spil in een netwerk van kunstenaars en schrijvers. Waar tijdgenoten als George Hendrik Breitner en Isaac Israëls kozen voor de levendigheid van de stad, zocht Willem Witsen juist verstilling. Zijn beste schilderijen, tekeningen en etsen ademen sfeer en intimiteit. Een eeuw na zijn dood is zijn stemmige oeuvre in dwillem witsen1.jpge vergetelheid geraakt. De hoogste tijd dat deze stille kracht uit zijn schaduw stapt.

Veelzijdig kunstenaar
Willem Witsen, stille kracht toont Willem Witsen als een veelzijdig kunstenaar. Hij schildert, fotografeert, etst en schrijft; disciplines die binnen zijn oeuvre nauw met elkaar zijn verbonden. Zijn schilderijen zijn realistisch, met een opvallend vlotte toets; zijn etsen scherp en doorleefd. Ten opzichte van zijn vrienden Israëls en Breitner onderscheidt hij zich met bijzondere gezichtspunten en vooral: een stemmige, soms zelfs mysterieuze sfeer. 

De combinatie van kunst, foto’s en brieven geeft een prachtig beeld van zijn carrière én een uniek inkijkje in zijn persoonlijke leven. Werken uit de vaste collectie van Museum Jan Cunen worden voor deze gelegenheid aangevuld met topstukken uit o.a. het Rijksmuseum, het Kröller-Müller Museum, maar ook het Literatuurmuseum en de Koninklijke Bibliotheek.

In het boekje Willem Witsen en Dordrecht (J.F. Heijbroek) staan etsen en tekeningen deels gemaakt vanuit een roeiboot die hij meer dan 100 jaar geleden tekende.  Wie nu door Dordrecht wandelt met de etsen als leidraad ziet nog steeds veel van deze huizen staan.

De tentoonstelling 'Willem Witsen, stille kracht'  is nog t/m zondag 16 juni 2024 te bewonderen
bij Museum Jan Cunen  Molenstraat 65 5341 GC Oss